Kunstgebitten

Als er veel tanden en kiezen ontbreken en er niet kan worden geholpen met kronen en bruggen dan wordt het tijd om aan uitneembare kunstgebitten te denken, er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Gedeeltelijke prothese op metaalbasis ( frame)of op kunststof basis (plaatje)
  • Immediaat prothese
  • Overkappingsprothese
  • Prothese op implantaten


Gedeeltelijke prothese op metaalbasis (frame) of op kunststof basis (plaatje)
De plaat- of frameprothese wordt gemaakt bij het vervangen van één of meerdere tanden/kiezen, wordt ook wel partiële prothese genoemd. Het is een goede oplossing als een kroon, brug of een implantaat kan niet worden gebruikt. Het is een uitneembare voorziening die uit de mond kan worden uitgehaald en daardoor is het ook goedkoper dan niet uitneembare voorzieningen.

De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van roze, tandvleeskelurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen gevestigd. De plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond en kan eventueel met ankers aan de overgebleven tanden/kiezen worden gevestigd.

Frameprothese
De frame is gemaakt van metaal en daarop is roze kunsthars aangebracht. De frame is sterker dan plaatprothese en rust op de resterende tanden en kiezen en niet op het slijmvlies. Hierdoor ontstaat minder belasting op slijmvlies en ook minder ontstekingen in de mond.

Immediaat prothese
Bij het vervangen van algehele tanden/kiezen wordt een volledige kunstgebit gemaakt. Vroeger liepen mensen een tijdje zonder tanden nu worden op de dag dat de tanden worden getrokken de kunstgebit geplaatst en dat wordt ook wel een Immediaat prothese genoemd. De eerste uren na het trekken kan de speeksel rood zijn. U moet ook de eerste 24uur niet spoelen en de prothese ook niet uit doen er ontstaat namelijk bloedstolsel en zorgt voor de wondgenezing.

De Overkappingsprothese
Bij deze prothese zijn er nog een paar wortels die u kunt nog behouden en daaroverheen wordt de prothese gevestigd. Deze prothese zorgt ervoor dat de kaak minder snel slinkt en meer houvast en steun.

Prothese op implantaten
Het kan voorkomen dat de prothese niet goed blijft zitten. Dan kunnen er implantaten worden geplaatst bij een specialist en daaroverheen een prothese gemaakt.